Onze kunstenaar Joep is begonnen met teken- en schilderles geven

Maandagmorgen 5 oktober was het zover. Joep gaf zijn eerste teken- en schilderles bij InteraktContour in Epe.
Het is iets waar onze kunstenaar Joep al lange tijd naar uitkijkt. Tijdens het Nursing Congres op 29 januari in Ede kwamen we in contact met een teamleider van InteraktContour in Epe. Die was erg enthousiast over wat Kunst-Zinnig-Brein doet en hoe we werken. ‘Zoiets zou ik onze cliënten ook zo gunnen,’ zei hij.

Een paar weken later zaten Joep en Ank in een locatie dagbesteding van InteraktContour aan tafel om verder te praten. Joep zou de les gaan geven, iets wat hij al een tijdje graag zou willen gaan doen.
De lessen zouden in maart of april 2020 al starten, maar dat lukte niet door de coronacrisis. Een grote teleurstelling voor Joep.

Drie weken geleden hadden we plots weer contact met InteraktContour: er waren mogelijkheden!
Er volgde nog een voorbereidend gesprek waarin Joep zijn plan voor de lessen voorlegde. Coördinator Ronald en begeleider Margot zagen het erg zitten en hadden er zin in. Joep wordt vrijwilliger bij InteraktContour!

Op maandag 5 oktober om half tien zetten Joep en Margot alle spullen klaar.
Joep gaf de les en Margot begeleidde de cliënten als dat nodig was. Bas (vrijwilliger bij Kunst-Zinnig-Brein) was er deze morgen bij om Joep te ondersteunen als dat nodig was. (Het was niet nodig.)

De groep bestaat uit vijf cliënten, van wie de meesten al wel eens eerder hebben getekend en geschilderd. Een enkeling heeft nooit geschilderd en zegt: ‘Ik ben a-creatief!’
Joep begon zijn les met een korte inleiding. Hij stelde zichzelf voor en vertelde wat de cursisten kunnen verwachten. Ook legde hij uit wat Kunst-Zinnig-Brein is. Als Kunst-Zinnig-Brein toe werkt naar een expositie, dan kunnen de cursisten (als ze daaraan toe zijn) mee doen en kan hun schilderij ook onderdeel zijn van de expositie.

Toen gingen de cursisten aan het werk. Ze hadden een vel papier, een potje met water, meerdere kleuren acrylverf op een palet en twee verschillende penselen.
‘Teken maar iets,’ was de opdracht. ‘Kijk en ervaar hoe het gaat. Wat gebeurt er als je snel met een dikke penseel de verf op het papier strijkt? En wat doet de verf als je rustig beweegt? Is er verschil tussen een platte penseel en een ronde? En als je de penseel eerst in water doopt?’
Eén cursist keek naar de muur, zag daar een foto hangen en met snelle penseelstreken maakte hij iets soortgelijks. Een ander begon een landschap te schilderen. Nog weer iemand anders maakte lijnen, liet de kleuren in elkaar overlopen en vulde vierkanten met cirkels.

Het was voorbij voor iedereen het wist. Joep zette de vijf schilderijen op een ezel. Iedere kunstenaar vertelde iets over zijn ervaringen met het schilderen vanmorgen. Er kwamen al mooie verhalen naar boven.
Het is een leergierige groep die van alles wil weten. Joep kan zijn borst natmaken, zo veel vragen kwamen er. Hoe meng je kleuren? Hoe maak je een stilleven? Perspectief, hoe breng ik diepte in mijn schilderij?
Niet alleen leergierig zijn ze; superenthousiast ook. Zij kijken alweer uit naar de volgende les. En Joep vast ook!


5 oktober 2020
Foto’s: Bas