Ontwerp kerstkaart door Jan Tellegen breed verspreid in Oene (19 december 2018)

Het schilderij Het kerkje van Oene van onze kunstenaar Jan Tellegen is gebruikt voor het ontwerp van een kerstkaart, die is verspreid onder een groot aantal adressen.

‘Ik gaf eens een presentatie op een ouderenmiddag,’ vertelt Jan. ‘De familie Wijnbergen uit Oene vroeg mij of ik mijn schilderij Het kerkje van Oene wilde uitlenen, zodat zij er een foto van konden maken. En ze vroegen of ze die foto dan mochten gebruiken voor een kerstkaart. Het schilderij was een werk uit de tijd dat ik nog niet zo lang schilderde.’
Het bleek te gaan om een gebruik van deze familie. Zij sturen jaarlijks een kaart naar meer dan honderdveertig adressen, enkele ook in het buitenland. De afbeelding op de kaart heeft altijd te maken met iets rondom de kerk van Oene.

Op de kaart staat dit jaar dus het schilderij van Jan. In de tekst bij het schilderij noemt Jan de onlangs overleden Cor van der Drift, ook kunstenaar bij Kunst-Zinnig-Brein.

De kerk van Oene heeft in de loop van de tijd kunstenaars geïnspireerd. Zo ook Oenenaar Jan Tellegen.
Hij was werkzaam als verpleegkundige. Na een herseninfarct heeft hij een nieuwe invulling aan zijn leven moeten en kunnen geven door te gaan tekenen en schilderen. Daardoor heeft zijn leven weer perspectief gekregen. Hij is hierbij begeleid door Kunst-Zinnig-Brein, een collectief van kunstenaars met niet-aangeboren hersenletsel, uit Apeldoorn en omstreken.

Mijn kerkje uit Oene
Cor was mijn schildermaatje.
Ontmoette Cor toevallig in ons dorpscafé.
Later gaf Cor mij een foto van het kerkje.
Dit ben ik gaan schilderen.
De kleurbanen op het doek gezet.
Dat is ook mijn uitstraling.
Veel kleuren in mijn schilderwerk.
Het licht in de ramen is vanzelf ontstaan.
De klokkentoren lijkt licht te geven.
In dit kerkje ben ik gedoopt, heb ik belijdenis gedaan,
ben ik getrouwd, kerken wij.
Het centrum van mijn geloof.
Het paadje naar de kerk is moeilijk begaanbaar.
Daar moet ik moeite voor doen, zeker in mijn rolstoel.

Jan Tellegen