Kunstveiling HersenStrijd in Meerssen: het werk van Robert is verkocht! (29 september 2018)

Zaterdag 29 september is het dan zover. De kunstveiling in Meerssen vindt plaats.
Onze kunstenaar Robert heeft een werk aangeleverd, dat op de voorkant van de catalogus van de veiling staat. Vorige week kregen we de vraag of hij het werk wil laten veilen. Dat wilde Robert; het is voor hem een hele eer. En dus gaan we naar Meerssen, vlakbij Maastricht. Helaas kan Robert er zelf niet bij zijn, maar we maken foto’s voor hem, zodat hij toch een beeld kan krijgen van deze prachtige dag. Kijk en lees mee hieronder.

HersenStrijd en de kunstveiling
HersenStrijd is een initiatief van Marcel Aries, neuro-intensivist aan het MUMC+, het Medisch Universiteit Centrum in Maastricht. Samen met collega’s uit Leuven en Cambridge doet hij onderzoek naar ernstig hersenletsel.
Om geld bijeen te zamelen voor meer aandacht voor en meer onderzoek naar hersenletsel, heeft HersenStrijd vandaag een kunstveiling georganiseerd.
De veiling vindt plaats in het Leopoldskerkje in Meerssen, een werkelijk prachtige locatie. Maar liefst 34 kunstenaars hebben een werk aangeboden om te veilen, waaronder dus ook het werk van Robert.

Marcel en zijn familie ontvangen ons heel hartelijk: vader Jan, moeder Corrie en echtgenote Hanneke. Ook Irene en Jeannette, nauw betrokken bij HersenStrijd en de veiling, vertellen ons hoe fijn ze het vinden dat we er zijn.
Het schilderij van Robert krijgt een mooie plek in het kerkje. De vele werken staan rondom in de ruimte. Er zijn schilderijen, keramiek, beelden en objecten.
Er is heel veel publiek naar de veiling gekomen. Het kerkje staat bijna propvol. We krijgen aandacht voor het werk van Robert en voor ons boek.

Om twee uur opent Jacques de veilingmeester de middag. Na korte uitleg over hoe de veiling werkt, geeft hij het woord aan de burgemeester van Meerssen. Zij spreekt over het belang van onderzoek naar hersenletsel en over het goede werk dat Marcel met zijn collega’s doen.

En dan kan de veiling beginnen!
Veilingmeester Jacques leidt alles in goede banen. Soms heeft het publiek even wat aanmoediging nodig en met veel mooie woorden weet de veilingmeester de mensen te verleiden om (hoger) te bieden op de kunstwerken.
Een notaris controleert of alles volgens de formele regels verloopt.
Bijna alle werken worden verkocht voor meer dan de bodemprijs. Slechts een enkel stuk wisselt niet van eigenaar.

Helemaal aan het eind is het de beurt aan Terug naar mijn top, het werk van Robert. De veilingmeester vertelt dat Robert al kunstenaar was voordat hij hersenletsel heeft opgelopen en dat hij nu zijn schildersvaardigheden hoopt terug te krijgen: terug naar zijn top. En raad eens? Het schilderij brengt €350 euro op!

Hierna volgt een kleine pauze. De kopers kunnen afrekenen bij de notaris. Er staat een lange rij bij de pinautomaat.
De burgemeester van Meerssen neemt opnieuw het woord en bedankt iedereen die heeft meegeholpen aan de veiling.

Dan is het moment daar. De burgemeester en Marcel maken bekend wat de veiling van vanmiddag heeft opgebracht.
In totaal is er €26.000 binnengekomen.
Ten slotte spreekt Marcel een dankwoord uit aan de kopers, aan de mensen van HersenStrijd en aan iedereen die bijdraagt aan de organisatie van de veiling van vandaag.

Na afloop spreken we de koper van het schilderij van Robert. Hij vertelt dat hij kan zien dat Robert een kunstenaar is, dat hij veel van de schilderstechniek nog beheerst. Hij heeft een mooi idee voor een bestemming voor het schilderij, maar wil daar nog niet te veel over vertellen. We zijn benieuwd!

Om vijf uur nemen we afscheid van Marcel en zijn geweldige familie. Wie weet werken we in de naaste toekomst wel meer samen!
Heel veel dank aan Marcel, Hanneke, Corrie, Jan, Jeannette en Irene voor de ontvangst en de mooie veilingdag.

Klik hier voor meer informatie over HersenStrijd.
Klik hier voor meer over de kunstveiling.