Kunst-Zinnig-Brein in tijden van corona (Seizoen 2) (1): Sophia

In een eerdere serie lieten we zien hoe we thuis bezig zijn met het schilderen, nu de kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein elkaar niet kunnen ontmoeten. In deze tweede serie zie je hoe het nu met ons gaat. Hoe lukt het met de creativiteit thuis en welk verhaal is erbij te vertellen?
Vandaag in deel 1: Sophia van Doesum.

‘Sophia heeft haar gedachten over hoe het met haar gaat op papier gezet,’ vertelt Ank Kempink, nog altijd de aanjager van Kunst-Zinnig-Brein. ‘Haar verhaal spreekt voor zich. Op de foto’s zie je het schilderij waar zij in de vorige serie mee bezig was en dat af is. Ook zie je een ander werk dat ze daarna heeft gemaakt en ten slotte het schilderij waar ze nu aan werkt.’

Versoepeling en weer terug naar het oude?

De afgelopen maanden ben ik veel thuis geweest omdat er door de coronamaatregelen geen schilderen in het Open Atelier van Kunst-Zinnig-Brein was. Het contact met de kinderen, kleinkinderen en andere mensen vonden we niet verstandig en dat contact is wat ik het meest heb gemist heb. We hebben ons aan de adviezen gehouden, hoe moeilijk dat ook was. Onze vakantie naar Italië, Oostenrijk en Duitsland ging niet door. Jammer want we hadden ons er erg op verheugd.
Ik neem deel aan een groep van Hersenz in Teuge en die ging via beeldbellen. Een nieuwe manier van werken; fijn dat dit kon. Mijn behandeling en begeleiding kon daardoor doorgang vinden en dat heb ik als prettig ervaren.

Ik heb in deze periode geschilderd aan het schilderij met de titel Hope. Ook werkte ik aan een ander werk, een herinnering aan de vakantie in Zuid-Afrika met de titel Amazing view of The Olifants River. Gelukkig heb ik de ruimte thuis om dit te kunnen doen. Toch heb ik de schildersgroep in het Open Atelier van Kunst-Zinnig-Brein erg gemist.

Nu zijn de maatregelen per 1 juli versoepeld. We mogen de kinderen en kleinkinderen weer bezoeken en ze thuis ontvangen. We houden wel rekening met de maatregelen, dus we proberen zoveel mogelijk afstand te houden. Toch heb ik heerlijk met onze vier in Nederland wonende kleinkinderen geknuffeld en dat was genieten.
Nu kan ik weer naar de groep van Hersenz in Teuge en ook daar gelden de maatregelen wat betreft afstand en hygiëne. Maar wat ben ik blij dat dit allemaal weer kan.

=

Toch heb ik baat gehad bij de opgelegde maatregelen en zelfisolatie. Er waren veel minder prikkels, geen activiteiten buitenshuis en meer rust. Dit gaf weer ruimte voor andere zaken, waaronder het schilderen. Ik vond ruimte om naar mijn werk te kijken en naar de uitdagingen die ik zoek in het schilderen. Wat zou ik graag nog op het witte doek willen schilderen? Welke onderwerpen wil ik vereeuwigen? Waar liggen mijn interesses?

Iemand in mijn omgeving bracht me naar een nieuw onderwerp om te schilderen. Bloemen hadden eerder niet zo mijn interesse, maar door het gesprek over de pioenroos en hoe mooi wij beiden deze bloem vinden, kreeg ik het idee om deze bloem te gaan schilderen. Een nieuwe en leuke uitdaging, waar ik veel plezier aan beleef. Wie weet: als dit gaat lukken, ga ik meer bloemen schilderen. Maar naast deze bloem heb ik nog veel meer onderwerpen om te schilderen, dus voorlopig ben ik nog lekker bezig.

De versoepeling van de coronamaatregelen is ingezet. Toch zal het nog lang duren voordat we weer naar de oude normale situatie zullen gaan. Het betekent dat het schilderen in het Open Atelier van Kunst-Zinnig-Brein voorlopig nog niet zal starten. Ons werk in de Kunstcommissie van Kunst-Zinnig-Brein ligt stil.
Het zijn dingen die ik wel erg mis. De interactie in de schildersgroep is voor mij erg belangrijk. Het stimuleert mij in mijn schilderwerk. Daarnaast is het ook fijn het met elkaar te hebben over allerlei dingen. Het gezamenlijk exposeren van onze schilderijen verbindt ons. Ik vind het jammer dat het naar alle waarschijnlijkheid nog lang zal duren voordat we dit weer kunnen hervatten. En ook al hangt er nog steeds werk van het Kunst-Zinnig-Brein in Het Watermuseum te Arnhem, voorlopig is er nog geen zicht op nieuwe exposities. Hoe jammer ook; het kan nu even niet anders.

Mijn werk in de Kunstcommissie van Kunst-Zinnig-Brein is belangrijk voor me! Ik heb er erg veel plezier in en ik voel me erg thuis in de commissie. Het geeft mij erg veel voldoening om bezig te zijn met het voorbereiden van exposities, het op zoek gaan naar exposities en voorwaardenscheppend bezig zijn met alles wat er rondom Kunst-Zinnig-Brein moet gebeuren. Het zorgt ervoor dat ik meedoe in de maatschappij. Het is op dit moment grotendeels weggevallen.
Gelukkig kan ik wel thuis schilderen en nieuwe werken maken voor toekomstige exposities. Dat helpt mij de coronatijd door.

Sophia van Doesum
Kunstenaar van Kunst-Zinnig-Brein
5 augustus 2020