Kunst-Zinnig-Brein in tijden van corona (4): Mattheu van Wijk

De kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein kunnen elkaar in deze dagen niet ontmoeten, maar zij zitten niet stil. In deze serie laten we zien hoe we thuis bezig zijn met het schilderen. Je ziet ons aan het werk en zoals gebruikelijk vertellen we er een verhaal bij.
Vandaag in deel 4: Mattheu van Wijk

‘Mattheu is in het activiteitencentrum AC Teuge in contact gekomen met de schildergroep van Kunst-Zinnig-Brein,’ vertelt Ank Kempink, de aanjager van Kunst-Zinnig-Brein. ‘Hij was nieuwsgierig naar de schildergroep en wilde graag meedoen. Helaas heeft de corona hier na twee keer al een einde aan gemaakt.’
‘Diamant painting doet Mattheu alleen thuis. De klaprozen heeft hij niet gekozen omdat hij ze mooi vindt, maar vanuit de vele kleurnuances. Het doet hem ook denken aan vroeger werk: bij een schildersbedrijf heeft hij kleuren gemengd, nog in de tijd dat dit handmatig gebeurde, met afmeten van kleurtoevoegingen. Hij heeft daar destijds ook een cursus kleurenleer voor gevolgd. Kleuren interesseren hem. Dit grote schilderij (foto links) is een uitdaging.’

Het begon bij het activiteitencentrum Teuge van Siza.

Negen jaar geleden heb ik een herseninfarct gehad, met als gevolg dat ik mijn werk als technisch adviseur tegeltechniek niet meer kon uitvoeren. Bij het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel in Teuge heb ik de afgelopen periode zowel cognitieve als fysieke trainingen gehad. Dat duurde achttien maanden. Daarna ben ik naar het activiteitencentrum gegaan via de Wmo van de gemeente Apeldoorn. Daar ga ik twee dagen in de week naar toe.
In het activiteitencentrum ontmoette ik begeleidster Jet. Ze vroeg aan mij wat ik wilde maken. ‘Doe maar iets van piepschuim wat lijkt op eieren,’ zei ik. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg een aantal kale eieren van piepschuim die ik moest bekleden als kunstwerk. Zo kwam er een potje met diamantjes die ik op de eieren moest lijmen (zie foto rechts).

Ik vroeg aan Jet hoe dat heette. Ze zei: ‘Dat heet diamant painting.’ Heel toevallig kreeg ik van mijn schoonzus een afbeelding van een kleine boom om te gaan bekleden met diamant painting. Ik heb deze gemaakt en vond het erg leuk om te doen. Toen het klaar was, zei ik tegen mijn vrouw dat ik wel weer een project wilde maken, maar dan wel groter. Ik ben naar een speelgoedwinkel gegaan om een nieuwe afbeelding te kopen. Ze hadden weinig voorbeelden. Thuis ben ik op internet gaan kijken. Ik was verbaasd dat er zoveel keuze was. Ik heb nu gekozen voor een vaas met klaprozen (zie foto links). Het werken met diamant painting steentjes vind ik nog steeds leuk om te doen.

Mattheu
Kunstenaar van Kunst-Zinnig-Brein
13 april 2020