Kunst-Zinnig-Brein duidelijk aanwezig op het Nursing-congres over NAH

Kunst-Zinnig-Brein is nauw verbonden aan Siza. Het collectief van kunstenaars met hersenletsel heeft woensdag 24 januari indruk gemaakt tijdens het Nursing-congres over Niet-Aangeboren Hersenletsel in congrescentrum De Reehorst in Ede.
Het Nursing-congres ging over hoe een verpleegkundige of verzorgende kan omgaan met de gevolgen die mensen met hersenletsel ervaren.

Neurochirurg Victor Volovici hield een inleiding over hersenletsel. Hij legde uit dat beschadigde hersencellen zich kunnen herstellen, maar dat het grote probleem de beschadiging is die plaatsvindt in de verbindingen tussen de hersenscellen. De belangrijkste problemen waar mensen met hersenletsel (en hun omgeving) tegenaan lopen zijn: vermoeidheid, aandacht en concentratie, geheugen, verwerken van prikkels en de verandering van persoonlijkheid.

Hierna kwamen Ellert-Jan, Joep en Sophia op het podium. Zij vertelden over hun schilderij en over hoe hun leven eruit ziet na het hersenletsel. Ko van Doesem vertelde over hoe het is als je partner hersenletsel oploopt en over hoe hij daarmee omgaat.
Er kwamen zeer veel vragen uit de zaal. Belangrijke tip die onze kunstenaars geven aan lotgenoten: blijf in beweging! Letterlijk en figuurlijk: ga erop uit, onderneem dingen, ontmoet mensen. En: ga schilderen!
Aan het eind riep de neurochirurg op tot meer maatschappelijke aandacht voor hersenletsel en de ingrijpende gevolgen ervan voor de patiënt én zijn/haar omgeving.

Vervolgens hebben we een podium ingericht in de benedenfoyer van het congrescentrum. Op het podium stonden verschillende werken van onze kunstenaars met de verhalen erbij. Sophia en Jan zaten te schilderen. Bezoekers konden een kijkje nemen op het podium of vragen stellen aan Ellert-Jan en Joep.
Er was heel veel belangstelling voor wat Kunst-Zinnig-Brein doet. We hebben flink wat boeken verkocht en mensen attent gemaakt op onze website. Joep heeft zelfs meerdere keren zijn handtekening in het boek moeten zetten!

Het was een mooie dag, waarop we veel contacten hebben gelegd. We hebben goed kunnen laten zien wat we doen: hoe schilderen niet alleen een fijne bezigheid is, maar ook kan helpen in het proces van rouw, aanvaarding en herwinnen van zelfvertrouwen. Daarnaast hebben we onze verbondenheid met Siza uitgedragen.
De hele dag zo intensief bezig was wel vermoeiend, maar de meesten van ons hadden daar rekening mee gehouden. Op donderdag 27 september mogen we weer optreden op het Nursing-congres, maar dan in Dordrecht. We kijken er al naar uit.

– 16 maart 2018