Expositie ‘Met hart en ziel’ geopend

Met hart en ziel is een van de nieuwe kernwaarden van onze organisatie,’ vertelt Renate Zondag van Zorggroep Apeldoorn. ‘Bijzonder dat jullie deze uitdrukking hebben gekozen als titel voor jullie expositie.’
Mevrouw Zondag is een van de sprekers tijdens de opening van de expositie door Kunst-Zinnig-Brein op dinsdagmiddag 5 juni om 15.30 uur in Het Zonnehuis in Beekbergen. ‘En het is zo bijzonder, juist omdat jullie de titel eerder hadden bedacht dan wij onze kernwaarde.’

De opening van de expositie is opnieuw een bijzondere bijeenkomst vol ontmoetingen. De heer Cor van der Drift, kunstenaar bij het collectief Kunst-Zinnig-Brein en bewoner van Het Zonnehuis, onthult een schilderij. Ook spreekt Sophia van Doesum, eveneens kunstenaar bij het collectief. Haar verhaal is een persoonlijk verhaal. Zij heeft de heer Van der Drift ontmoet in de tijd dat ze revalideerde na haar CVA en later kwam ze hem opnieuw tegen toen zij ging schilderen bij de teken- en schildergroep in het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel van Siza in Teuge (en waaruit later Kunst-Zinnig-Brein is ontstaan). De volledige tekst die Sophia heeft uitgesproken staat helemaal onderaan dit bericht.

Bezoekers bekijken de schilderijen en lezen de verhalen die erbij horen. Velen zijn onder de indruk.
Het Zonnehuis verzorgt de hapjes en drankjes. Klap op de vuurpijl is de gezamenlijke maaltijd voor de kunstenaars die Het Zonnehuis aanbiedt.
De expositie is te bekijken op werkdagen tijdens kantooruren.

Praktische informatie:
Expositie Kunst-Zinnig Brein:
5 juni t/m zondag 19 augustus 2018
Openingstijden: 09.00 – 17.00 uur (alle dagen van de week, ook in het weekend)
Locatie: Het Zonnehuis, Dorpstraat 49, 7361 AR Beekbergen

=

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Co van Doesum:

=

UIT HET PERSBERICHT:

Kunst-Zinnig-Brein exposeert in Zonnehuis

Kunst-Zinnig-Brein, het collectief van kunstenaars met hersenletsel, exposeert van 5 juni tot en met 5 augustus in Het Zonnehuis in Beekbergen. Onder de titel Met hart en ziel laten twintig kunstenaars van het collectief hun werk zien.

Op dinsdagmiddag 5 juni opent Cor van der Drift officieel de expositie.
‘Het Zonnehuis is voor ons een bijzondere locatie,’ vertelt Ank Kempink. Kempink is kunstenares en sinds het begin de begeleider van de groep kunstenaars. ‘De heer Van der Drift is een van de leden van het collectief en hij woont in Het Zonnehuis. Zo waren de contacten gemakkelijk gelegd.’
In de expositie zijn naast enkele oudere werken, vooral ook nieuwe schilderijen te zien. Kempink: ‘En niet alleen schilderijen gemaakt door onze kunstenaars. In Het Zonnehuis is ook een schildergroep actief. We hebben vijf mensen uit die groep bereid gevonden om een werk te exposeren. Voor ons is het belangrijk om te verbinden en met deze expositie laten we zien dat het ons opnieuw is gelukt.’

=

Met Hart en Ziel: Cor van der Drift
– door Sophia van Doesum

Hier staan we dan in Het Zonnehuis. Bij de opening van een mooie grote expositie, vijf jaar nadat Kunst-Zinnig-Brein is begonnen. En wat voor een expositie. Een expositie waarin we onze kunstenaar Cor van der Drift eren.
Maar laat ik bij het begin beginnen.

Ik ben Sophia van Doesum en een van de kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein. Ik heb Cor leren kennen in de zomer van 2010, in niet zulke heel mooie omstandigheden. Beiden hadden we een herseninfarct gehad en we waren hard aan het werk in toen nog ViaReva, het revalidatiecentrum in Apeldoorn. Beiden met een diversiteit aan beperkingen.
In diverse praatgroepen hebben we samen gezeten en daar leer je iemand wel kennen. Cor was, ondanks deze grote tegenslag, hard aan het werk en motiveerde je. Tijdens de sessie in groepen om te verwerken wat je was overkomen, maakte hij altijd grapjes, maar hij was ook heel serieus. Hij gaf steun op zijn manier. Zijn geloof – Cor was predikant – was en is een grote steun voor hem, maar hij relativeert het ook op zijn manier. Ik kan me nog herinneren dat Cor tijdens die sessies altijd in gesprek ging met Frans, de geestelijk verzorger. Humoristisch, soms zwartgallig, maar altijd met gevoel. Dat is Cor.

Ook Cor moest hard aan het werk om bepaalde functies weer terug te krijgen. In de sportzaal kwamen we elkaar dus ook vaak tegen. Een van de mooie momenten waarin Cor mij motiveerde, was dat wat hij tegen mij zei tijdens een oefening met gewichten om mijn armen weer sterk te krijgen. Cor vroeg mij waarom ik met die gewichten aan het werk was. Ik vertelde hem dat ik graag mijn armen weer sterk wilde hebben, zodat ik mijn twee kleinkinderen, toen negen en vier maanden oud, weer op zou kunnen tillen en met ze spelen. Cor vond dat prachtig en zei tegen me dat ik een super-oma was, omdat ik daaraan had gedacht. Dat motiveert kan ik je wel zeggen. Tijdens de theepauze vertelde hij het ook nog aan zijn bezoek. Dat steunt ontzettend.
Na het intern revalideren zijn we beiden naar huis gegaan, maar kwamen we elkaar af en toe nog tegen.

In 2012 ben ik naar het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel in Teuge gegaan. Daar kwam ik Cor ook tegen. Samen zijn we aan het werk gezet in de schildersgroep van Ank. En samen hebben we gelachen, gehuild, grapjes gemaakt en gepraat over het leven. Samen zijn we aan het werk gegaan om mooie schilderijen te maken. Samen exposeerden we en zo was er wederom verbinding. Een prachtige verbinding door wat ons was overkomen, maar ook door onze kunst en hun verhalen. Zielenroerselen pur sang.

Verdriet was er ook, Cor. Thuis ging het niet meer en dus moest je verhuizen. Gerrie heeft er alles aan gedaan om je thuis te verzorgen, maar de belasting was te zwaar. In liefde heeft ze je voor wat betreft het thuis blijven wonen moeten loslaten. Nu woon je in het Zonnehuis, een plaatsvervangend thuis. Gerrie komt iedere dag bij je aan. Als je kan zien wat echte liefde is: dan is dit het. In voor- en tegenspoed. Vol kracht. Een voorbeeld voor ons allen. Zoals je al schrijft in het verhaal passend bij het jeugdportret van Gerrie: ‘Ik heb een droomvrouw getrouwd. En door alles wat zij met mij heeft meegemaakt is ze nog mooier geworden.’ Mooie woorden die niet loos zijn, maar met gevoel gezegd.
En toen ging het komen naar het Open Atelier van Kunst-Zinnig-Brein ook niet meer, de plek waar jij je ook erg thuis voelde. Je wordt dan ook gemist door ons allen.

Cor, deze expositie in het huis waar jij nu woont, is een prachtige expositie geworden. Hier laat jij zien, met prachtige schilderijen en hun verhalen, hoe het leven is en wat jou bezighoudt. Een expositie samen met andere kunstenaars die ook NAH hebben. Kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein, maar ook kunstenaars/bewoners van Het Zonnehuis. Kunstenaars die, samen met jou, hun zielenroerselen hebben gedeeld: met hart en ziel.

– Sophia van Doesum